Je beseft het je misschien niet, maar het is voor veel bedrijven hun meest waardevolle bezit: bedrijfsdata. Het verliezen van een mooie MacBook of beeldscherm klinkt misschien vervelend, maar wat als je dagen of misschien zelfs weken aan werk verliest door bijvoorbeeld brand of waterschade? Om jezelf hier tegen in te dekken is er binnen de IT-wereld een standaard ontwikkeld als het op reservekopieën aankomt: de 3-2-1 back-up regel.
Wat is de 3-2-1 back-up regel?
De 3-2-1 back-up regel is in het leven geroepen om het voor bedrijven eenvoudig inzichtelijk te maken welke back-upstrategie je minimaal dient te voeren om je data efficiënt te beschermen. De regel is eenvoudig te onthouden en staat voor de volgende kernpunten:
- De #3 staat voor: maak minimaal drie verschillende back-ups van je kritieke bedrijfsdata. Dit betekent dus: zorg ervoor dat de data op drie verschillende locaties staat.
- De #2 herinnert je eraan dat je minstens 2 verschillende opslagmediums moet gebruiken. Oftewel, zet je kopie niet op hetzelfde medium. Het heeft niet zoveel nut om je reservekopieën allemaal alleen op je eigen laptop hebt opgeslagen. Want ja: is je laptop weg, dan is je data ook weg.
- De #1 betekent dat je minimaal één andere opslaglocatie moet hebben voor je reservekopieën. Zo zorg je dat verschillende opslagmediums niet verloren gaan als er bijvoorbeeld een brand uitbreekt.
Hoe past PIT Pro deze regels toe in de praktijk?
Wij adviseren klanten voor hun kritieke bedrijfsdata altijd gebruik te maken van de 3-2-1 back-up regel. De meest voorkomende situatie is dat er bedrijfsdata op een laptop of computer staat, deze middels bijvoorbeeld Time Machine back-up via het Wi-Fi netwerk wordt gekopieerd naar een aparte server en er vervolgens ook nog een cloud back-up actief is. Zo’n cloud back-up zorgt ervoor dat de data op je laptop ook op een fysiek andere locatie wordt opgeslagen dan op kantoor (waar je computer en server al staan).
Op deze manier heb je dus drie (automatisch gemaakte) kopieën van je computerdata, wordt het op twee verschillende media opgeslagen (laptop en server) en staat er ook nog minimaal één kopie op een andere locatie (cloud back-up). Helemaal veilig!
Wat is er nog meer belangrijk bij een back-up strategie?
Tuurlijk is de 3-2-1 regel een mooi beginpunt van je back-up strategie, maar vergeet niet dat er veel meer zaken zijn waar je goed over moet nadenken. Een aantal factoren die wij altijd in acht nemen bij het uitdenken van een strategie:
- Wat is je budget? Tuurlijk wil je dat je data 100% veilig en direct terug haalbaar is, maar je ontkomt er niet aan concessies te doen.
- Retentie van je data: hoe ver kun je terug in de geschiedenis van je data. Oftewel, hoeveel van data gecreëerd in het verleden blijft bewaard.
- Beveiliging van je back-up data: natuurlijk hartstikke fijn als er kopieën bestaan, maar hoe goed worden deze beveiligd?
- Frequentie: hoevaak dient er een reservekopie gemaakt te worden? Iedere dag? Ieder uur?
- Hersteltijd: binnen welke termijn moet de bedrijfsdata weer online zijn?
- Monitoren, testen en beheren van de back-up oplossing: hoe vaak ga je testen of het herstelproces ook echt werkt? Wie is hier verantwoordelijk voor? En wie monitort überhaupt de werking?
Zoals je ziet zijn er heel wat zaken om over na te denken en dit was nog lang niet alles. Wil je een keer professioneel advies over jouw back-up strategie? Neem dan contact met ons op of boek vrijblijvend een kennismakingsgesprek in! Wist je dat er ook een officiële Wereld Back-up dag bestaat? Lees er alles over in onze Wereld Back-up dag blog.