Skip links

DMARC: Wat is het en waarom is het belangrijk?

DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) is een e-mailvalidatiesysteem dat is ontworpen om e-maildomeinen te beschermen tegen misbruik, zoals e-mail spoofing, phishing en andere cyberaanvallen. Vandaag duiken we dieper in wat DMARC is en waarom het van cruciaal belang is voor elk bedrijf dat zijn communicatie en domeinreputatie serieus neemt.

Wat is DMARC?

DMARC bouwt voort op twee bestaande e-mailvalidatieprotocollen: SPF (Sender Policy Framework) en DKIM (DomainKeys Identified Mail). SPF controleert of de verzendende server geautoriseerd is door het domein van de afzender, terwijl DKIM zorgt voor een digitale handtekening die de authenticiteit van de verzonden e-mail garandeert.

DMARC voegt hier een belangrijk element aan toe: het laat de domeineigenaar toe om een beleid te definiëren dat aangeeft hoe e-mailontvangers moeten omgaan met berichten die falen voor SPF en/of DKIM. Dit beleid wordt gecommuniceerd via DNS-records en kan variëren van het rapporteren van fouten tot het weigeren van verdachte e-mails.

Waarom is DMARC belangrijk?

  1. Bescherming tegen e-mail spoofing en phishing: Door een DMARC-beleid in te stellen, kunnen bedrijven voorkomen dat kwaadwillenden hun e-maildomein gebruiken om nepmails te versturen. Dit vermindert het risico op phishing-aanvallen die gericht zijn op medewerkers of klanten.
  2. Verbeterde e-mailbezorging: E-mails die voldoen aan DMARC-richtlijnen hebben een hogere kans om de inbox van de ontvanger te bereiken, in plaats van in de spamfolder te belanden. Dit zorgt voor effectievere communicatie met klanten en partners.
  3. Inzicht in e-mailstromen: DMARC-rapportage geeft organisaties inzicht in wie e-mails verstuurt namens hun domein. Dit kan helpen bij het identificeren van geautoriseerde en ongeautoriseerde e-mailverkeer.
  4. Reputatiebescherming: Een bedrijf dat DMARC gebruikt, toont aan dat het serieuze maatregelen neemt om de veiligheid van zijn communicatie te garanderen. Dit versterkt het vertrouwen van klanten en partners.

Hoe implementeer Je DMARC?

De implementatie van DMARC begint met het instellen van SPF- en DKIM-records. Vervolgens creëer je een DMARC-record in de DNS-instellingen van je domein. Het is aan te raden om te beginnen met een beleid dat rapporteert, maar geen e-mails weigert, en dit geleidelijk aan te scherpen. Heb je geen ervaring met het wijzigen van je DNS-instellingen? Doet dit dan vooral niet zelf. Het is namelijk betrekkelijk eenvoudig de werking van je e-mail of website kapot te maken als je een verkeerde wijziging maakt. Schakel hulp in van een expert!

Conclusie

DMARC is geen luxe, maar een noodzaak in het hedendaagse digitale landschap. Het beschermt niet alleen tegen e-mailfraude, maar verhoogt ook de betrouwbaarheid en effectiviteit van bedrijfscommunicatie. Bij PIT Pro begrijpen we het belang van robuuste e-mailbeveiliging en staan klaar om organisaties te helpen bij de implementatie van DMARC en andere essentiële beveiligingsmaatregelen. Beveilig vandaag nog jouw e-maildomein met DMARC en neem contact met ons op via info@pitpro.nl of door te bellen naar 020-2611450.