Skip links

Het belang van een nette en goed georganiseerde serverruimte

In de digitale economie van vandaag zijn servers voor sommige bedrijven het kloppende hart van een organisatie. Ze bevatten en beheren de essentiële gegevens die het dagelijkse functioneren van een bedrijf mogelijk maken. Een goed ingerichte en beheerde serverruimte is dus van cruciaal belang. Dit artikel behandelt enkele van de belangrijkste aspecten om te overwegen bij het inrichten en onderhouden van jouw serverruimte.

De Waarde van een Serverkast

Het belang van een serverkast kan niet genoeg worden benadrukt. Deze kasten, vaak aangeduid als racks, bieden de ideale omgeving om servers te huisvesten. Ze helpen bij het organiseren van de servers, zorgen voor voldoende luchtcirculatie om oververhitting te voorkomen, en verbeteren de fysieke beveiliging door de servers af te schermen van onbevoegde toegang.

Kabelbeheer: Geordend en Functioneel

Een veelvoorkomend zicht in serverruimtes is de wirwar van kabels. Hoewel het op het eerste gezicht misschien niet zo lijkt, is het ordenen van deze kabels van vitaal belang. Geordende kabels verbeteren niet alleen de esthetiek van de serverruimte, maar maken het ook gemakkelijker om problemen te identificeren en op te lossen. Bovendien kunnen loshangende kabels gevaarlijk zijn en leiden tot ongevallen.

Rackmounted vs. Desktop Mounted Servers

Er zijn twee hoofdtypen servers: rackmounted en desktop mounted. Rackmounted servers zijn specifiek ontworpen om in een serverkast te worden geplaatst. Ze zijn efficiënt qua ruimte en gemakkelijker te beheren en te onderhouden. Aan de andere kant zijn desktop mounted servers compacte, standalone eenheden die op een bureau of werkstation kunnen worden geplaatst. Hoewel ze minder ruimte-efficiënt zijn dan hun rackmounted tegenhangers, zijn ze een goede keuze voor kleinere bedrijven die geen grote hoeveelheid servers nodig hebben.

De 3-2-1 Methode: Waarom Externe Backups Belangrijk Zijn

Het hebben van een betrouwbaar back-up systeem is cruciaal voor de bescherming van bedrijfsgegevens. De 3-2-1 methode is een best practice in gegevensback-up en herstel. Het houdt in dat er altijd drie kopieën van jouw gegevens moeten zijn, op twee verschillende soorten opslag, waarvan er één off-site is.

Hoewel het onderhouden van je eigen serverruimte op kantoor belangrijk is, is het evenzeer essentieel om een kopie van jouw gegevens in een externe locatie te hebben – zoals een datacenter. Deze off-site backup beschermt jouw gegevens tegen fysieke gevaren zoals brand of overstromingen die jouw kantoor kunnen treffen.

Een goed georganiseerde en onderhouden serverruimte is dus een cruciaal onderdeel van het IT-landschap van elke organisatie. Het biedt niet alleen een efficiënt, betrouwbaar en veilig systeem voor het beheren en opslaan van bedrijfsgegevens, maar het vormt ook een belangrijke verdedigingslinie tegen dataverlies en downtime.

Benieuwd hoe PIT Pro jouw bedrijf hiermee kan helpen? Neem contact met ons op via info@pitpro.nl of door te bellen naar 020-2611450.