Skip links

Batterij MacBook laten vervangen – waar moet je op letten?

Merk je dat de batterij van jouw MacBook steeds slechter presteert? Kun je de laptop niet meer een paar uur meenemen zonder er zeker van te zijn dat je het gaat redden zonder oplader? Dan is het waarschijnlijk tijd om je batterij te laten vervangen. Waarom je de batterij zou moeten laten vervangen en hoe dit in z’n werk gaat leggen we je uit in dit artikel. We sluiten het artikel af met een aantal tips om de levensduur van je batterij te verlengen.

Waarom en wanneer moet ik de batterij van een MacBook laten vervangen?

In de eerste plaats doe je dit natuurlijk om jezelf een plezier te doen. Je werkt namelijk eenvoudiger door met een MacBook die niet constant aan de oplader hoeft en je komt niet voor verrassingen te staan als je ermee onderweg bent. Maar wanneer moet je hem dan laten vervangen? Nou, op het moment dat je merkt dat je werkritme erdoor verstoord wordt of direct zodra Apple aangeeft dat jouw batterij “onderhoud” nodig heeft.

Dit is meestal na ongeveer 1000 batterij cycli (van leeg naar vol). Dit punt wordt bij de meeste gebruikers ongeveer na 3-5 jaar bereikt. De melding die Apple stuurt zodra jouw batterij prestaties zijn verslechterd ziet er als volgt uit.

Mac batterij onderhoud meldingDaarbij is er nog een hele goede reden om de batterij van je MacBook op tijd te laten vervangen: deze kan namelijk gaan opzwellen! Ja écht waar, en dat is geen pretje, want het kan zomaar het einde van je MacBook betekenen. De batterij kan de MacBook namelijk beschadigen door het opzwellen of deze kan zelfs ontbranden of in het allerslechtste geval ontploffen! Heb je dus het gevoel dat jouw MacBook krom is gaan staan door de batterij, zet deze dan direct uit en ga ermee naar een reparatie expert op het gebied van Apple of de Apple Store.

De batterij van je MacBook vervangen – zelf doen of laten doen?

Wij raden ten allen tijden af om zonder ervaring je eigen batterij te vervangen. Tuurlijk is het mogelijk en er zijn genoeg Youtube video’s met instructies over hoe je een batterij vervangt. Toch vinden wij dit echt een werkje voor de professional. Je hebt namelijk niet alleen de juiste batterij nodig, maar ook het juiste gereedschap om dit klusje te klaren. Waarom zou je het risico nemen dit zelf te doen als een reparateur het voor een paar tientjes binnen 15 minuten geregeld kan hebben?

Wil je advies over het laten vervangen van je batterij? Neem dan contact met ons op via het contactformulier!

Nieuwe MacBook met M1 chip

Algemene tips om de levensduur van je MacBook’s batterij te maximaliseren

Om de batterij van jouw MacBook zo lang mogelijk mee te laten gaan, hebben we de volgende tips:

  1. Bijwerken naar de nieuwste software. Apple is constant bezig de software energie zuiniger te maken en dit heeft dus een positieve invloed op je batterij.
  2. Niet te warm en niet te koud bewaren. De ideale temperatuur voor werken met een MacBook ligt tussen de 16 en 22 graden Celsius.
  3. Opbergen met een halflege batterij. Als je de MacBook een tijdje niet gebruikt, berg deze dan niet volledig leeg op, maar laat de halve batterij vol.
  4. Pas je instellingen aan in ‘Batterij’ in systeem voorkeuren (tandwiel). Hier stel je bijvoorbeeld in om de MacBook eerder in slaapmodus te laten gaan.
  5. Helderheid van scherm aanpassen. Werk niet altijd met de helderheid op z’n hoogst, dit is vaak niet nodig!
  6. Laadt alleen andere devices via je MacBook op als deze aan de oplader is aangesloten, anders loopt de MacBook extra snel leeg.

Dit zijn natuurlijk niet de enige dingen die je kunt doen om langer zonder stroom met je MacBook te kunnen werken. Wil je meer tips over jouw batterijverbruik of inzicht in de huidige status van jouw batterij? Boek dan nu een intake gesprek in via de online agenda.

Hopelijk hebben we je kunnen helpen met dit support artikel over de batterij van een MacBook. Wil je meer weten of graag hulp bij het laten vervangen van de batterij van jouw MacBook? Neem dan snel contact met ons op via het contactformulier of boek direct een afspraak via onze supportpagina