Skip links

Een gastnetwerk opzetten binnen je eigen bedrijfsnetwerk

Heeft jouw organisatie regelmatig klanten over de vloer? Of werk je bijvoorbeeld veel met freelancers? Dan is het verstandig om een gastnetwerk op te zetten binnen je bestaande bedrijfsnetwerk. Helaas zijn er maar weinig bedrijven die dit daadwerkelijk opzetten. Dit is zeer onverstandig, zeker als je rekening houdt met de beveiliging van jouw bedrijfsdata en het voldoen aan de AVG richtlijnen. Waarom? Dat lees je in dit artikel!

Wat is een gastnetwerk?

Een gastnetwerk is een apart bereikbaar (Wi-Fi) netwerk binnen een internetomgeving. Dit betekent dat je naast je “hoofd” netwerk op dezelfde router of modem nog een omgeving hebt draaien met ook een aparte netwerknaam. Je krijgt dan dus ook deze netwerknaam te zien zodra je naar een Wi-Fi punt zoekt om mee te verbinden. Zo’n gastnetwerk is bedoeld om het bereikbare internet voor je gasten gescheiden te houden van het hoofd netwerk.

Op deze manier kun je eenvoudig gasten voorzien van Wi-Fi zonder dat ze daarvoor bijvoorbeeld jou netwerk wachtwoord nodig hebben.

Groep mensen die aan het werk is

Waarom een gastnetwerk opzetten?

De grootste en meest belangrijke reden om dit te doen is beveiliging. Het is namelijk zeer onverstandig om zomaar mensen buiten je eigen organisatie toegang te verlenen tot je netwerk. Niet alleen krijgen ze hiermee bepaalde rechten om zich te bewegen binnen je netwerk, maar ook het wachtwoord van je netwerk wordt extra kwetsbaar gezien het op een extra (wellicht slechter beveiligd) apparaat staat opgeslagen.

Daarom is het niet alleen belangrijk om een gastnetwerk te creëeren, maar ook het wachtwoord van je eigen netwerk eens in het jaar te wijzigen. Zo ben je er zeker van dat jouw wachtwoord niet ergens op een onbekend apparaat rondzweeft. Daarbij zijn de rechten van een gastnetwerk eenvoudig te limiteren tot bijvoorbeeld enkel gebruik van internet.

Ten slotte is een gastnetwerk ook enorm gebruiksvriendelijk en straalt het professionaliteit uit. Beeld je in: er komt een klant op bezoek die vraagt om gebruik te maken van jullie Wi-Fi. Je verwijst hem naar het gastnetwerk met als reden dat jullie de beveiliging van eigen en data van opdrachtgevers zeer serieus nemen. Op deze manier krijgt jouw (potentiële) klant direct het gevoel dat hij of zij in veilige en bekwame handen is op dit gebied.

Redenen om een extra netwerk voor externen op te zetten op een rij:

  1. Houd Wi-Fi gebruikers van buiten je organisatie gescheiden van je eigen bedrijfsnetwerk (en data).
  2. Beperk de rechten die een gastgebruiker heeft door de mogelijkheden via het extra netwerk te limiteren.
  3. Voorkom dat jouw bedrijfsnetwerk wachtwoord op onbekende apparaten terecht komt.
  4. Bied gebruiksgemak voor externen die op bezoek komen door ze in te laten loggen op het gastnetwerk.
  5. Straal professionaliteit uit naar je (potentiële) opdrachtgevers.

Ter illustratie van hoe ingewikkeld een netwerk kan zijn

Hoe zet je een gastnetwerk op?

De meest gebruikelijke manier om een gastnetwerk op te zetten is via VLAN. VLAN staat voor Virtual local area network. Dit klinkt heel spannend, maar is eigenlijk niks anders dan een type virtueel netwerk. Met VLAN’s creëer je dus virtueel meerdere netwerken die gescheiden zijn binnen eenzelfde internetomgeving.

Hoe je dit precies instelt verschilt per merk router. Je kunt vaak namelijk ook allerlei instellingen tweaken zoals de hoeveelheid bandbreedte die naar ieder (virtueel) netwerk moet. Zo zorg je ervoor dat je eigen bedrijfsnetwerk geen hinder ondervindt van eventuele gast grootverbruikers.

Wij adviseren als ervaren netwerkbeheerders altijd een professional te raadplegen voor het opzetten van een bedrijfsgastnetwerk. De beveiliging van jouw bedrijfsdata en de data van je klanten is namelijk te belangrijk om dit zelf te doen. Ben je geïnteresseerd geraakt in het opzetten van een gastnetwerk bij jouw op kantoor? Laat het ons weten door een volledig vrijblijvende kennismaking in te boeken via: https://calendly.com/jeroenpotters/plan-een-intake.

Hopelijk hebben we je weer iets wijzer kunnen maken in de wondere wereld van netwerken. Wil je aanvullende informatie of bijvoorbeeld een vraag stellen over dit artikel? Laat het ons weten via onze contactpagina!