Skip links

Koningsdag 2021: zakelijk een gebruikte Mac kopen – wel of niet doen?

Gezien het alweer bijna Koningsdag is, staat ons artikel van deze week in het teken van de tweedehands Mac voor zakelijke gebruikers. Koningsdag is natuurlijk dé dag om tweedehands spullen op de kop te tikken en voor sommige mensen is het een heuse sport om ondergewaardeerde pareltjes van mensen hun kleedje af te vissen. Helaas is Koningsdag dit jaar opnieuw anders dan andere jaren vanwege het coronavirus. Toch mag dat de pret niet drukken en zijn er genoeg virtuele plekken waar je alsnog de kleedjes van verkopers kunt afstruinen (b.v.: via Marktplaats).

Waar moet je op letten bij het kopen van een gebruikte Mac?

Het web wemelt van de tweedehands verkopers van Apple apparatuur. Maar is het een goede keuze om een gebruikte Mac te kopen in plaats van een nieuwe? Wel als je heel goed op de technische specificaties let bij de aanschaf en ervoor zorgt dat je via een betrouwbare partij koopt. Bijvoorbeeld een Apple verkoper die ook garantie op haar Mac’s biedt.

En waar moet je vervolgens op letten qua specificaties? Nou minimaal op de volgende zaken:

  • Leeftijd van de Mac: wij hanteren een grens van 5 jaar. Ouder dan dit raden wij af om tweedehands te kopen. De kans is gewoonweg te groot dat er dan op korte termijn iets kapot gaat en dat je vervolgens extra kosten kwijt bent aan de reparatie.
  • Opslagcapaciteit (HDD/SSD): oudere Mac’s hebben vaak nog kleinere schijven (128GB). Dit vinden wij hedendaags eigenlijk te klein. Zorg altijd minimaal voor een 256GB schijf. Wil je werken met hele grote bestanden? Kies dan voor minimaal 512GB. Daarbij moet je bij oudere modellen ook goed opletten of er een HDD of SSD in zit. SSD is goed, HDD is fout. Hoe dit zit? Lees het in onze blog over het vervangen van de harde schijf van een iMac.
  • RAM-geheugen: veel gebruikte Mac’s hebben maar 4GB RAM geheugen. Ook dit is voor ons echt te laag om goed nieuwe software te kunnen draaien. Wij adviseren minimaal 8GB in een privé situatie en 16GB in een werkomgeving.
  • Batterij: niemand wilt een versleten batterij in z’n “nieuwe” gebruikte Mac. De status van een batterij kun je vinden onder Apple logo -> About this Mac -> System Report -> Power. Hier zie je bijvoorbeeld hoeveel cycles je batterij (van leeg tot vol) al heeft doorlopen (Cycle Count) en wat de conditie van de batterij is (Normal, Replace Soon, Replace Now of Service Battery). Alles minder dan Normal is foute boel. Daarbij is een cycle count van boven de 1.000 eigenlijk een no-go voor ons, zodra de batterij hierboven komt wordt kans heel groot dat ‘ie op korte termijn vervangen moet worden.

Waar kan ik de overige specificaties checken? De meeste van deze gegevens vind je gewoon links bovenin je scherm bij het Apple logo -> About this Mac onder Overview en Storage. Zie de afbeelding hieronder.

Mac overzicht gegevens

Bonustip: vraag altijd het serienummer op bij de verkoper. Deze kun je eenvoudig invoeren in de database van Every Mac om alle relevante gegevens over de Mac die je op het oog hebt te verzamelen!

Welke tweedehands Mac verkopers zijn er allemaal?

Er zijn eigenlijk drie manieren om een tweedehands Mac aan te schaffen: via refurbished aanbieders, via een bedrijf of rechtstreeks van een particulier. Voor zakelijk gebruik raden wij eigenlijk alleen refurbished Mac’s aan met minimaal een half jaar garantie. Zo weet je zeker dat de Mac netjes wordt opgeleverd. Voorbeelden van aanbieders met tot wel 2 jaar garantie zijn:

  1. Apple Refurbished: de meest betrouwbare plek om een gebruikte Mac te kopen is bij Apple zelf. Ze bieden op deze speciale “Certified Refurbished” pagina namelijk korting aan op Mac’s die niet gloednieuw zijn.
  2. iUsed: heeft een mooie zoek- en filterfunctie en is een gecertificeerde aanbieder van tweedehands Apple producten.
  3. Leapp: idem dito als iUsed en dus een betrouwbare aanbieder.
  4. Swoop: ook dit is een goede verkoper van Apple apparatuur.
  5. Refurbished.nl: nog niet gevonden wat je zocht? Dan is ook refurbished.nl een handige aanbieder.

Daarbij hebben wij nog een aantal zakelijke partners waarvan we zeker weten dat ze goede spullen verkopen én betrouwbare service leveren bij problemen. Twee van deze partners die gebruikte hardware verkopen zijn MacCare en Upgreatest.

Is het aan te raden om een tweedehands Mac te kopen?

Voor particulieren:

We krijgen behoorlijk regelmatig de vraag of het verstandig is om een gebruikte Mac te kopen en waar dat dan te doen. In principe is het voor de particulier zeker een optie om een tweedehands Mac te kopen. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar Mac’s behouden ook goed hun waarde en prestaties blijven vaak lang prima op peil. Zorg wel dat je dit via een van de betrouwbare aanbieders hierboven doet!

Wij raden in principe af als “leek” zomaar een tweedehands Mac te kopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Informatie door aanbieders is namelijk vaak verkeerd en je kunt van foto’s lastig afleiden in welke staat de Mac nou echt verkeert. Wil je toch écht graag een tweedehands Mac aanschaffen. Raadpleeg dan een van onze experts om problemen achteraf te voorkomen.

Voor zakelijke gebruikers:

Ga je de Mac gebruiken als zakelijk apparaat? Dan is ons advies altijd: schaf een nieuwe Mac aan. De korting die je hebt bij een gebruikte Mac weegt nou eenmaal niet op tegen de eventuele verminderde prestaties of mogelijke tegenslagen doordat onderdelen bijvoorbeeld eerder aan vervanging toe zijn. Heb je echt geen andere keus? Ga dan weer voor een van de aanbieders uit het lijstje hierboven of laat je voorlichten door een van onze IT consultants.

Hopelijk hebben we je iets meer wegwijs kunnen maken in de wereld van tweedehands Apple apparatuur. Heb je aanvullende vragen of wil je een specifiek oordeel over een gebruikte Mac die je via internet gevonden hebt? Laat het ons weten door een afspraak in te boeken of contact op te nemen via het contactformulier. Rest ons alleen nog om iedereen een hele fijne Koningsdag 2021 te wensen!