Skip links

Het sneller maken van een iMac met een SSD upgrade

Apple iMac (toen nog onder de naam Apple Macintosh) is al sinds 1998 een betrouwbare en krachtige partner op het gebied van dataverwerking. De stijlvolle en minimalistische uitstraling maakt de iMac een enorm geliefd onderdeel binnen de kantoortuin. Wij komen enorm veel iMacs tegen die al langer dan 10 jaar hun werk prima doen. Toch verliest ook deze krachtpatser na een aantal jaar zijn echte topsnelheid. Deze week lees je hoe dit komt en waarom je dit vaak verhelpt met een SSD upgrade.

Wat maakt mijn iMac dan zo traag?

Het overgrote deel van de iMac’s zijn geproduceerd met een klassieke interne harde schijf, ook wel een Hard Disk Drive (HDD) genoemd. De data van je computer wordt in het geval van een HDD op een draaiende, magnetische schijf opgeslagen en andersom ook weer daar vanaf uitgelezen. Deze harde schijf is relatief goedkoop en kan grote hoeveelheden data opslaan.

Dit was voor computer gebruikers dus eigenlijk een hele voordelige deal. Helaas kan deze harde schijf het enorme tempo van software ontwikkeling eigenlijk niet goed meer bijbenen, waardoor veel Mac’s met zo’n harde schijf op gegeven moment enorm traag worden. Gelukkig is er dus een oplossing.

Een andere reden waarom je Mac trager wordt is als je hem niet regelmatig opruimt. Lees hier meer over hoe je dit doet!

Visueel hoe een harde schijf werkt

De oplossing: een Solid State drive (SSD)

De Solid State Drive (SSD) kun je zien als de opvolger van de harde schijf (HDD). Het verschil tussen de twee is dat een SSD geen bewegende onderdelen meer bevat. De SSD maakt namelijk gebruik van geheugenchips in plaats van een ronddraaiende magnetische schijf. Waar deze methode vroeger nog een stuk duurder was dan de HDD, is dat verschil inmiddels veel kleiner geworden. Wat het dus ook een stuk aantrekkelijker maakt om voor deze oplossing te kiezen. Sterker nog, Mac devices worden tegenwoordig alleen nog maar met de SSD variant geleverd.

Hoeveel sneller wordt mijn iMac met een SSD?

Wij beloven dat het verschil je weg zal blazen. De gemiddelde iMac met HDD wordt met een SSD upgrade namelijk 5 keer sneller. In sommige gevallen zelfs tot 10 keer sneller! Voor veel iMac’s betekent dit een tweede leven, wat niet alleen erg prettig is voor jouw gemoedstoestand, maar ook voor de portemonnee! Een SSD upgrade laat je namelijk al uitvoeren voor een fractie van wat een nieuwe iMac kost.

Er zijn enorm veel aanbieders met allemaal verschillende diensten: sommige voeren alleen de vervanging uit, anderen doen installatie inclusief de aanschaf van de SSD of zelfs volledige vervanging bij jouw op locatie. Wie dit voor jou het beste kan doen? Daar kunnen we je bij helpen. Maak hier een afspraak met een van onze consultants en laat je adviseren.

iMac werkplek

Ben je benieuwd wat voor schijf jouw iMac bevat? Ga dan links bovenin je scherm naar: Apple-icoon, klik op ‘About this Mac’ en kies voor het tabblad ‘Storage’. Indien hier ‘Flash Storage’ staat, zoals in de afbeelding hieronder, dan bevat jouw Mac dus al een SSD schijf. Staat dit er niet? Dan is het de moeite waard om uit te laten zoeken of jouw HDD vervangen kan worden door een SSD.

Flash storage schermpje op de iMac

Wil je meer weten over de werking van de harde schijf of aanpassingen erop doorvoeren? Lees dan dit support artikel van Apple. Wil je hulp bij schijf werkzaamheden? Laat het ons weten via de contactpagina!