Skip links

Bedrijfsapparatuur beter beheren met Asset Tags

Om nog meer controle over de bedrijfsapparatuur te krijgen werken wij bij PIT Pro met asset tags. In dit artikel lees je wat asset tags zijn, waarom je ze zou moeten inzetten en hoe je ze implementeert in jouw bedrijf.

Wat zijn asset tags?

Een asset tag is een sticker die je op bedrijfsapparatuur plakt om het herkennen, registreren en volgen ervan eenvoudiger te maken. Zo kom je nooit meer in de situatie dat je naar een laptop verwijst met “de oude van Piet” of “die zilvere met een sticker erop“.

De stickers hebben namelijk een unieke tekst met nummer die je zelf kunt vormgeven en een QR-code waarmee je de sticker zelfs kunt koppelen aan een specifieke webpagina.

Wat zijn de voordelen van asset tags?

Het eerste voordeel hebben we hierboven al genoemd: doordat een bedrijfsapparaat een specifiek nummer krijgt, heb je nooit meer verwarring over welk apparaat je praat met iemand. Zo voorkom je fouten met bijvoorbeeld het doorschuiven van laptops, het mee naar huis nemen van een beeldscherm of het aangeven welk apparaat reparatie of onderhoud nodig heeft.

Dit is extra handig als je een gedeelde kantooromgeving hebt of bijvoorbeeld een serverruimte waarin hardware van meerdere bedrijven staat. Met behulp van de stickers is het voor iedereen duidelijk welke partij de eigenaar is.

Een ander voordeel van de asset tag is de QR-code die erop zit. Wij linken de QR-code vaak aan een PIT Pro landingspagina waarop een eerlijke vinder informatie kan vinden over hoe diegene het product kan retourneren (tegen bijvoorbeeld een vindersloon). Daarnaast kun je vinders met kwaadaardige bedoelingen waarschuwen dat het product bijvoorbeeld wordt getraceerd.

Ten slotte wordt het met asset tags veel eenvoudiger om medewerkers verantwoordelijkheid voor hun eigen spullen te geven. Zo kun je de sticker bijvoorbeeld op de laptop, het toetsenbord, de muis en het beeldscherm plakken. Personeel kan dan bij indiensttreding eenvoudig tekenen voor bruikleen van de spullen en bij uit dienst gaan weer inleveren.

Implementeren van asset tags

Het implementeren van asset tags kan achteraf een flinke kluif zijn. Daarom adviseren wij altijd zo vroeg mogelijk te beginnen met het inzetten van asset tags. Je geniet dan niet alleen direct van de voordelen, maar bespaart je zelf dus ook een hele hoop tijd in de toekomst.

Om je asset tags echt waardevol te laten zijn is het vooral belangrijk deze ook digitaal op te slaan. Wij gebruiken hiervoor een online documentatiesysteem waarmee je direct inzicht hebt in alle bedrijfsapparatuur binnen jouw organisatie, gekoppeld aan de asset tag nummers.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook facturen aan de assets hangen of notities maken zodat je weet wat er gaande is met het apparaat. Het proces van implementatie is voor ons dan ook als volgt:

  1. Opslaan bedrijfsapparaat in online documentatietool (of b.v. Excel)
  2. Plak de asset tag op het apparaat
  3. Noteer het asset tag nummer in je online documentatie

Eenvoudig toch? Benieuwd geraakt of asset tags waarde kunnen toevoegen voor jouw bedrijf? Neem dan nu contact met ons op of boek direct een vrijblijvende kennismaking!