Skip links

De belangrijkste sneltoetsen die iedere Mac gebruiker moet kennen! (deel 4)

Deze week hebben we weer handige tips voor je om sneller te werken met je Mac. Heb je een van de andere delen uit deze serie gemist? Bekijk ze dan hier: deel 1, deel 2 & deel 3. In deze eerdere reeksen vind je namelijk al een heleboel waardevolle sneltoetsen die je echt moet kennen! 

Tip 1: Een applicatie geforceerd sluiten (Option + Command + Escape)

In deel 2 van deze serie lieten we al zien hoe je een applicatie snel kunt afsluiten (Command + Q) en hoe je deze functionaliteit kunt uitschakelen om onbedoeld afsluiten te voorkomen. De toetsencombinatie om een app geforceerd af te sluiten zul je gelukkig niet zo snel per ongeluk indrukken. Je hebt er namelijk drie toetsen voor nodig: option, command & escape.

Maar waarom zou je een programma geforceerd willen afsluiten als je ook gewoon kunt afsluiten via Command + Q? Nou: dit is vooral handig zodra een app niet goed meer lijkt te reageren. Ook de applicaties op je Mac lopen helaas wel eens vast. Lukt het niet meer om reactie te krijgen vanuit de applicatie? Probeer dan dus eens deze toetsencombinatie!

Tip 2:  De applicatie in volledige schermweergave gebruiken (Control + Command + F)

Werk je met meerdere applicaties open naast elkaar en wil je graag snel je huidige applicatie op volledige schermweergave gebruiken? Sneller dan naar links bovenin je scherm te bewegen is om de toetsencombinatie Control, Command & ‘F’ te gebruiken. Zo krijg direct de applicatie over je hele scherm gevuld.

Tip 3: Snelle weergave van een geselecteerd item zien (Spatiebalk)

Deze sneltoets is er daadwerkelijk maar één: de spatiebalk. Probeer het maar eens, ga naar je finder en klik bijvoorbeeld een PDF of JPEG aan (zonder te openen). Druk vervolgens op spatie. Je krijgt nu een voorvertoning van het betreffende item te zien. Deze functionaliteit is vooral heel handig als je in een lijst op zoek bent naar een bepaald bestand, maar niet meer weet hoe het heet. Je hoeft het item zo namelijk niet helemaal te openen om het te kunnen inzien. Daarbij kun je ook vanuit de snelle weergave je pijltjes omhoog en naar beneden gebruiken om als het ware door de items heen te scrollen.

Snelle weergave via spatiebalk op mac

Tip 4: Direct uitloggen bij een macOS-gebruikersaccount (Option + Shift + Command + Q)

Een handige toetsencombinaties als je gewend bent met meerdere gebruikersaccounts te werken op je Mac. Deze sneltoetscombinatie is overigens wel een van de lastigere, je moet namelijk 4 toetsen indrukken: Option, Shift, Command en ‘Q’. Er is overigens een kortere route om uit te loggen via je toetsenbord, namelijk: Shift, Command & Q. Alleen word je via deze combinatie altijd nog gevraagd of je écht wilt uitloggen. Wat weer een extra stap is.

Tip 5: Het volume van je Mac instellen in kleinere stapjes (Option + Shift + Volume hoger/lager)

Een van de minder bekende sneltoetsen op je Mac: het instellen van je geluid in kleinere stapjes. Iedereen kent natuurlijk de Volume hoger en lager (touch) knoppen op zijn/haar Mac. Nu wilt het nog wel eens voorkomen dat je geluid wilt luisteren op een niveau precies tussen 2 geluidsinstellingen in. Met gebruik van Option & Shift in combinatie met de volume toetsen kun je dit probleem tegengaan.

Hopelijk hebben we je weer iets nieuws kunnen leren over het gebruik van je Mac! Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel of graag een kennismakingsgesprek bij ons willen inboeken, gebruik dan de contactpagina of deze directe afspraaklink!