Skip links

Mobile Device Management (MDM) voor jouw bedrijf

Mobile Device Management (MDM) is een term die je wellicht al eens voorbij hebt horen komen als het over IT gaat. Toch zullen de betekenis en mogelijkheden van Mobile Device Management voor de meesten niet geheel duidelijk zijn. Is jouw bedrijf groeiende en merk je dat er een wildgroei van mobiele apparaten aan het ontstaan is? Dan is Mobile Device Management een must voor jouw organisatie. Hoe dat zit? Dat lees je in onderstaand artikel.

Wat is Mobile Device Management?

Mobile Device Management is, zoals een vrije vertaling al door laat schemeren: het beheren van mobiele apparaten vanuit een digitale omgeving. MDM biedt hiermee de mogelijkheid meerdere mobiele apparaten (zoals iPhones en iPads) centraal te monitoren, instellingen af te dwingen en acties uit te laten voeren. Denk hierbij aan het aanpassen van instellingen, installeren en updaten van applicaties en het afdwingen van een (wachtwoord)beleid wat betreft beveiliging.

Daarbij heb je door middel van een MDM tool altijd inzichtelijk welke mobiele apparaten binnen jouw bedrijf actief zijn. Zo kun je in geval van bijvoorbeeld diefstal of verlies het apparaat vergrendelen of de data wissen. Hiermee minimaliseer je het risico op een datalek en heb je ten allen tijde de mogelijkheid om gevoelige (klant)data veilig te stellen.

Meerdere iOS devices zoals een iPad en iPhone in beeld - mobile device management

Wanneer kiezen voor Mobile Device Management?

Zoals hierboven al wordt beschreven is mobiel beheer voornamelijk van belang voor organisaties met meerdere personeelsleden. Wij merken dat de meeste bedrijven interesse krijgen in het centraal laten beheren van hun mobiele devices vanaf 5 medewerkers of apparaten. Het gaat dan dus vooral om bedrijven die hun medewerkers voorzien van een zakelijke telefoon.

Het is natuurlijk ook mogelijk om persoonlijke apparaten te beheren. Alhoewel de meeste medewerkers dit waarschijnlijk geen prettige gedachte vinden. Hiermee stuit je direct op een duivels dilemma op het gebied van werk-privé balans: houd je de persoonlijke apparaten en zakelijke data van je medewerkers veilig gescheiden óf stimuleer je de verstrengeling van de twee om sneller, meer werk gedaan te krijgen?

Wij adviseren in zulke gevallen in principe altijd zakelijke telefoons aan te schaffen om bedrijfsdata exclusief binnen de organisatie te houden en deze vervolgens te laten beheren. Door PIT Pro natuurlijk ;-).

Heb je toch liever dat medewerkers hun persoonlijke apparaat kunnen inzetten voor zakelijke doeleinde? Dan is Mobile Device Management al helemaal een must. Sinds iOS13 is het namelijk ook mogelijk middels aparte containers op een persoonlijke telefoon zakelijke data te beheren via een MDM.

Kort op een rijtje waarom je zou moeten kiezen voor Mobile Device Management

  1. Altijd en overal inzichtelijk welke mobiele devices er binnen jouw bedrijf actief zijn.
  2. Centraal beheren (en blokkeren) van applicaties en instellingen naar de specifieke behoeften van jouw bedrijf.
  3. Nieuwe mobiele apparaten in één keer precies zo configureren als de al bestaande bedrijfstelefoons.
  4. Een eenduidig beveiligingsbeleid, afgestemd op het gewenste niveau van jouw organisatie.
  5. Mogelijkheid om mobiele apparaten op afstand  te vergrendelen of wissen in geval van verlies of diefstal.
  6. Houd zakelijke (klant)data gescheiden van de persoonlijke data van jouw medewerkers. Dit minimaliseert het risico op een datalek, maar zorgt ook voor een mentaal gezonder team door betere scheiding werk en privé.

Mobiel beheer (iOS) door PIT Pro

Het zakelijk beheren van mobiele apparaten is een complexe onderneming. Het installeren, configureren en beheren van de gehele MDM-omgeving vereist technische kennis en kan met één druk op de (verkeerde) knop een hoop narigheid veroorzaken. Wij adviseren dan ook ten zeerste om dit uit te besteden aan een MDM specialist.

PIT Pro heeft ruime ervaring in het beheren van zakelijke (iOS) toestellen en configureert zonder problemen jouw MDM-omgeving. Wij beheren voornamelijk iPhones, iPads en Apple TV’s. Maar indien er een aantal non-iOS devices binnen het bedrijf actief zijn, is dit natuurlijk geen enkel probleem.

iOS beheer is onderdeel van onze full-service dienstverlening Managed Services, maar kan eventueel ook apart afgenomen worden. Hiervoor rekenen wij gemiddeld €70,- per device p/jaar, de exacte prijsbepaling hangt natuurlijk af van de specifieke wensen van jouw bedrijf.

PIT Pro beheert de mobile devices van haar klanten voornamelijk met behulp van Jamf. Deze partij biedt de mogelijkheid apparaten te beheren via Europese servers, wat AVG technisch weer voordeliger is dan bij de meeste (Amerikaanse) concurrenten.

Ben je benieuwd wat Mobile Device Management door PIT Pro voor jouw bedrijf kan betekenen? Boek dan nu vrijblijvend een afspraak in met een van onze specialisten via: online agenda. Wil je eerst liever een geschreven vraag stellen over dit onderwerp of de mogelijkheden? Dit kan door gebruik te maken van het contactformulier of te mailen naar support@pitpro.nl.