Skip links

De PIT Pro IT-scan voor jouw bedrijf

Veel groeiende ondernemingen verliezen op gegeven moment het gevoel van controle over hun IT-omgeving. Cloud accounts die maandenlang na vertrek actief blijven bestaan, wachtwoorden die op blaadjes rondslingeren, een ingewikkelde gedeelde mappenstructuur voor het delen van bestanden, zijn allemaal voorbeelden van wat wij dagelijks tegenkomen (en rechtzetten). Om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf de controle weer grijpt over haar IT-omgeving biedt PIT Pro periodieke IT scans aan. Want een soepel werkende IT omgeving betekent een soepel werkend bedrijf! Met deze scan werken we door een controlelijst heen met daarin ruim 300 best practices op het gebied van IT. Vervolgens geven we op basis van de uitkomsten hiervan uitgebreid advies, eventueel inclusief een mogelijke tijdsplanning en budget om oplossingen te implementeren. Zo weet jij zeker dat je niks ontgaat op het gebied van IT!

Wat heb ik aan een IT scan?

Als IT niet je dagelijkse business is, kan het lastig zijn om in te beelden wat je nu concreet hebt aan een IT-scan. Vergelijk het met de APK voor je auto: op periodieke basis een uitgebreide controle op alle IT systemen en aanverwante zaken. Je ontvangt dus een uitgebreid overzicht en inzicht in de technische gezondheid van je onderneming.

Zo kunnen we problemen voor zijn in plaats van ze reactief op te lossen op het moment dat het kwaad al is geschied. Dit kan je op lange termijn veel kosten en kopzorgen besparen. In veel IT gevallen is voorkomen namelijk écht beter dan genezen. De IT scan helpt om jouw bedrijf optimaal te laten presteren door middel van het bewaken van de bedrijfscontinuïteit.

Waar bestaat een IT scan uit?

Onze IT scan bestaat uit 7 verschillende onderdelen, namelijk:

  1. Netwerk infrastructuur: dit onderdeel bestaat voornamelijk uit controles op netwerk gerelateerde zaken zoals: het lokale netwerk, firewalls, Wi-Fi, netwerkkabels en WAN-verbindingen.
  2. Beveiliging: in dit deel gaan we in op o.a. de fysieke beveiliging van jouw bedrijf, wachtwoordbeheer en procedures, malware, netwerkverbinding op afstand (bijvoorbeeld vanaf een thuiswerk locatie) en overige beveiligingsinstellingen van de belangrijkste bedrijfsapplicaties.
  3. Server infrastructuur: hier nemen we alle actieve servers onder de loep. Denk hierbij aan jullie cloudomgeving, file- en applicatieservers, maar ook aan zaken als e-mailhosting.
  4. Hardware: binnen deze sectie draait het helemaal om de werkplekken binnen jouw bedrijf. Dus voornamelijk om de gezondheid van jullie laptops, PC’s en mobiele telefoons.
  5. Software: aansluitend op de hardware sectie onderzoeken we de meest gebruikte bedrijfsapplicaties. Dit is voor veel bedrijven bijvoorbeeld de Google Workspace of Microsoft 365 omgeving.
  6. Bedrijfscontinuïteit: om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen onderzoeken we welke procedures er opgesteld zijn om bijvoorbeeld crashes snel op te lossen. Hierbij zijn o.a. controle op de back-upoplossing en documentatie van groot belang.
  7. AVG: ten slotte controleren we de basis procedures die in plaats zijn om te voldoen aan de AVG. Voornamelijk de bescherming van data en training van medewerkers, maar ook de procedures bij een eventueel datalek.

Hoe gaat een IT scan in z’n werk?

Om de volledige scan uit te voeren zijn we afhankelijk van de bedrijfsgrootte zo’n 1-3 dagen op locatie bezig. Dit betekent dat een van onze consultants op kantoor rondloopt en alle hardware onderzoekt en beoordeeld. Maar ook veelal inlogt bij softwareapplicaties en beheer omgevingen. Daarnaast hebben we ongeveer 1 uur nodig met de office manager of interne IT’er van jouw bedrijf. We stellen hem of haar dan specifieke vragen over de IT-omgeving, maar ook over de bedrijfsvoering en welke punten extra van belang zijn voor jullie situatie/branche.

Uit dit onderzoek volgt een score (percentage) per onderdeel waarmee we kunnen bepalen in welke conditie jouw IT-omgeving is en ook eenvoudig kunnen zien waar nog verbeterpunten zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw IT-omgeving ook optimaal blijft presteren na onze initiële IT scan, adviseren we deze scans periodiek uit te voeren.

In zo’n geval komen we iedere maand minimaal een halve dag op locatie om 1 á 2 van de 7 onderdelen te controleren. Merken we dat er iets mis is of beter kan? Dan ontvang je daarvoor op korte termijn een risicobepaling en bijbehorend advies om het risico te minimaliseren. Je kunt vervolgens zelf bepalen tot op welke hoogte je bereid bent risico te lopen en of je (deels) op ons advies wilt ingaan.

Ben je geïnteresseerd geraakt in een IT scan door PIT Pro? Boek dan nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek in waarin we de mogelijkheden nog eens doorlopen en eventueel een eerste afspraak boeken: plan hier. Wil je eerst meer weten over wat deze dienst inhoudt of heb je andere vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat dan een berichtje achter via het contactformulier of bel ons op 020-2611450.