Skip links

Onze ervaring met Apple’s eigen chip (M1) na 2 maanden testen

Halverwege november 2020 schreven we een stuk over het al dan niet aanschaffen van Apple’s nieuwste Mac serie met ARM-architectuur (M1). Gezien de nieuwe apparatuur toen pas net gereleased was, liet onze eigen ervaring met de nieuwe technologie nog even op zich wachten. Al konden we afgaande op ervaringen van gelukkige personen die al in het bezit waren van een nieuwe Mac wel al zeggen dat de prestaties ongekend goed waren. Nu we zelf al zo’n twee maanden de nieuwste MacBook Pro met 16GB RAM in onze hardware pool hebben, is het tijd voor een ge-update review.

MacBook Pro met Apple M1 chip spacegrijs

De batterijduur van de M1 MacBooks

Het eerste punt dat direct opvalt na een kleine twee maanden uitgebreid testen, is de batterijduur. Deze is namelijk ongeëvenaard. Bij gebruik van standaard applicaties houdt de MacBook het makkelijk 1-2 dagen uit zonder aan de stroomkabel te hoeven. Ideaal dus voor als je veel onderweg bent met je laptop of een keer een lange (vlieg)reis moet maken. Ook voor thuiswerkers kan deze verlengde batterijduur goed uitkomen.

Zo hoef je namelijk niet constant op zoek naar stroompunten in je huis als je regelmatig van plaats wisselt (van de keukentafel naar je werkplek naar de bank). Hoewel wij alleen de nieuwe MacBook Pro hebben getest, blijkt uit alle cijfers dat de MacBook Air de batterijduur evenaart. Daarbij heeft de Air een ingebouwde ventilator, waardoor je dus nooit meer lucht uit je Mac hoort blazen. De Pro heeft deze overigens wel, maar deze is de afgelopen twee maanden nog geen één keer aangeslagen.

Ongekende prestaties van de MacBook Pro

We schreven het al in ons eerste bericht over de nieuwe M1 Mac’s, maar het is nu ook uit eigen ervaring te bevestigen: Apple’s Silicon M1 chip is ongekend snel. Een benchmark test waarbij alle geïnstalleerde software in één keer wordt gestart doorstond de laptop eenvoudig. Daarbij wordt steeds meer software ge-update om optimaal gebruik te maken van alle voordelen van de Silicon M1. Helaas zijn nog niet alle populaire applicaties volledig native te gebruiken op de Silicon M1.

Veel applicaties maken nog gebruik van de emulator genaamd Rosetta 2. Dit is Apple software die je dient te installeren om Intel-based applicaties ook te kunnen gebruiken op de nieuwe M1 machines. Helaas werkt dit niet voor alle applicaties, maar doet het gebruik van Rosetta 2 niet onder qua prestaties. Alleen bij de eerste keer dat je de software opstart is een vertraging merkbaar (ongeveer 20 seconden wachttijd bij het opstarten van de software). Hoe dit precies werkt lees je hier op Apple eigen support site.

De nieuwe M1 chip van Apple

Welke veel gebruikte software is al klaar voor native M1 gebruik?

Hieronder volgt een lijstje van veel gebruikte software binnen bedrijfsomgevingen en in welk stadium de ontwikkelaars zijn met het native maken van hun applicaties.

  • Apple’s eigen applicaties: deze zijn natuurlijk helemaal klaar voor gebruik op M1.
  • Microsoft (Office) 365 : alle Office applicaties zijn sinds half december native te gebruiken!
  • Adobe Photoshop: er is een beta versie uitgebracht van Photoshop die native te gebruiken is. Daarbij wordt de volwassen versie in het eerste kwartaal van 2021 verwacht.
  • Google Chrome: ook Google heeft een werkende versie uitgebracht voor M1.
  • Google Drive File Stream: helaas is File Stream momenteel nog niet werkend op M1 Mac’s. Ook niet middels Rosetta 2.
  • Zoom: helemaal werkend op M1 Mac’s!
  • Slack: idem dito.
  • Microsoft Teams: werkt in combinatie met Rosetta 2.

Staat jouw geliefde applicatie niet in dit overzicht? Klik dan op de volgende url om op te zoeken wat de huidige status van ontwikkeling is https://isapplesiliconready.com.

Wat zijn de nadelen van de MacBook Pro M1?

We proberen ons niet te laten verblinden door de ongeëvenaarde prestaties op het gebied van batterijduur en snelheid. Daarom zijn we ook op zoek gegaan naar een aantal zaken die ons minder bevallen aan de Pro. Hieronder volgt een korte opsomming:

  1. Maar 2 (!) USB-c poorten. Houd er dus maar alvast rekening mee dat je een mooie (en dure) dock mag aanschaffen om andere apparaten op je nieuwe MacBook aan te sluiten. Kun je niet kiezen welke dock? Neem contact met ons op voor de goede keuze: mail naar support@pitpro.nl of bezoek pitpro.nl/contact.
  2. Touch bar blijft voor ons geen hele waardevolle toevoeging. Het ziet er futuristisch uit, maar het werkt niet per se sneller of efficiënter dan de “gewone” toetsen in veel gevallen.

Eindoordeel: moet ik een M1 Mac kopen voor mijn bedrijf of persoonlijk?

Alles bij elkaar genomen zeggen wij nog steeds en weer: Ja! Het is 100% de beste koop qua prijs-kwaliteit van de afgelopen decennia op het gebied van computers. Het enige waar je absoluut rekening mee moet houden als jouw bedrijf gebruik maakt van de Google cloud omgeving, is dat Google Drive File Stream helaas nog niet werkt. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door de komende maanden vanuit de browser te werken. ***Update: ook Google FileStream werkt inmiddels native op de nieuwe M1 Mac’s!***

Ondanks dat we voornamelijk vanuit onze ervaring met de MacBook Pro M1 spreken, durven we het aan de nieuwe Air en Mac Mini met eenzelfde zekerheid te adviseren. Deze serie is de machine voor de toekomst en in tegenstelling tot eerdere “eerste” modellen, zijn de M1 Mac’s enorm stabiel en voor iedereen eenvoudig te gebruiken zonder last te hebben van kinderziektes.

Wil je een exact advies voor jouw (bedrijfs)situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en verzeker jezelf van de juiste keuze op het gebied van hardware. Wij zijn hiervoor te bereiken via mail (support@pitpro.nl) of telefonisch (020-2611450). Of boek direct een afspraak in via deze pagina.