Skip links

Veilig thuiswerken op je Mac via VPN

Ondanks de eerste stappen die er nu ook in Nederland gemaakt worden met het corona vaccinatieprogramma lijkt het dringende advies om thuis te werken voorlopig nog intact te blijven. Veel bedrijven laten hun teamleden zonder extra maatregelen vanaf hun thuisnetwerk met bedrijfsdata werken. Is dit eigenlijk wel veilig en hoe kan het beter? In het kort: nee dit is niet veilig en ja het kan (veel) beter: via VPN.

VPN via een MacBook

Wat is VPN?

VPN is de afkorting voor Virtual Private Network. De naam zegt het eigenlijk al, het is een virtuele privé verbinding binnen een (internet)netwerk. VPN is op vele manieren in te zetten. Zo kun je het privé gebruiken om je internet verbinding thuis om te leiden naar een ander land. Hiermee kun je bijvoorbeeld censuur omzeilen of content bekijken die alleen beschikbaar is voor bewoners van een specifiek land.

Zakelijk wordt VPN voornamelijk ingezet om een versleutelde verbinding op te zetten tussen een thuisnetwerk en het bedrijfsnetwerk. Zo kan een thuiswerker data uitwisselen met bijvoorbeeld de bedrijfsserver en wordt de informatie versleuteld tijdens transport tussen de twee netwerken. Zie VPN dus als een beveiligde tunnel tussen twee locaties. Klinkt dit toch nog een beetje vaag? Bekijk dan eens deze informatieve video over VPN.

Zou mijn bedrijf gebruik moeten maken van VPN?

Waarschijnlijk wel! Zodra je een online omgeving hebt waarin bedrijfsdata wordt opgeslagen, raden wij aan jouw medewerkers van VPN te voorzien. Thuisnetwerken zijn namelijk vaak slecht beveiligd en ingestelde wachtwoorden zwak. Of nog erger, een collega gaat met bedrijfsdata aan de slag op een openbaar netwerk. Door in deze situaties te vereisen dat er een VPN gebruik wordt, verklein je het risico dat jouw bedrijfsdata in verkeerde handen terecht komt.

Vereis je VPN gebruik niet voor bedrijfsapplicaties? Dan ligt belangrijke data als wachtwoorden en creditcard- of persoonsgegevens voor het oprapen voor de doorgewinterde hacker.

VPN via iPhone

Maar waarom gebruikt niet ieder bedrijf VPN dan?

Met al bovenstaande waarschuwingen en voordelen, zou je verwachten dat het overgrote deel van de bedrijven een VPN-oplossing in werking heeft. Dit heeft voornamelijk te maken met 3 zaken: onwetendheid, kosten en verlies van internetsnelheid. De meeste ondernemingen denken namelijk niet constant na over de beveiliging van hun bedrijfsdata. Daarbij brengen het instellen van VPN’s voor medewerkers en de daadwerkelijke software kosten met zich mee.

Ten slotte lever je met werken via VPN altijd wat snelheid in. Om het verlies van snelheid te beperken moet de brandbreedte van de VPN en bijvoorbeeld de firewall op kantoor juist ingesteld worden. Wij begrijpen dat dit niet ieder’s cup of tea is en raden je dan ook aan op een professionele IT-partij te raadplegen voor deze zaken, zoals PIT Pro. 😉

Wil je meer weten over het beschermen van jouw bedrijfsdata of veilig thuiswerken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of lees erover op onze AVG & security pagina.