Skip links

Nieuwe MacBook met M1 chip kopen, of niet?

Het zal je vast niet ontgaan zijn, Apple heeft een nieuwe MacBook Air en Pro uitgebracht. Deze keer zijn het niet zomaar nieuwe modellen, maar het begin van een hele nieuwe serie met Apple’s eigen ARM chip (M1), ook wel Apple Silicon genoemd, in plaats van de Intel chips zoals we gewend waren. Apple blaast hoog van de toren over de eigen chip, maar is dit terecht? Waarom stappen ze eigenlijk over? En moet jij er een kopen? Je leest het allemaal in onze laatste blog.

Waarom is Apple overgestapt op de eigen Silicon chip?

Het is niet de eerste keer dat Apple overstapt van chip, voor Intel hebben Mac’s al gedraaid op processors van Motorola (PowerPC). Voor de overstap van Intel naar de ARM chip zijn verschillende redenen aan te wijzen:

  1. Controle over de keten (en kosten). Nu Apple haar eigen chips produceert, zal de kostprijs naar verwachting lager liggen. Daarnaast zorgt controle op het productieproces ook voor een betere afstemming tussen hardware onderling (iPad/iPhone vs Mac) en de software.
  2. Andere koers door Intel: Apple focust zich voornamelijk op het lichter, stiller en energiezuiniger maken van haar hardware. Intel daarentegen beweegt meer richting het krachtiger krijgen van de processors. Deze mismatch gaf waarschijnlijk een extra zetje in de rug van Apple om een eigen chip te produceren.

De nieuwe M1 chip van Apple

Is de ARM chip van Apple beter dan die van Intel?

Apple is enorm tevreden over haar eigen ontwikkelde processor (wat een verrassing ;-)). Volgens Apple zou de chip minimaal 3 keer zo veel rekenkracht hebben als de Intel variant en 5 keer betere prestaties op grafisch gebied. Laten we maar direct met de deur in huis vallen: de ARM chip maakt haar verwachtingen volledig waar.

Op basis van verschillende uitgebreide tests door Geekbench kunnen we concluderen dat de nieuwe instapmodellen enorm krachtig zijn. Lees de volledige testresultaten hier op de website van Geekbench. Deze resultaten worden extra interessant als we naar de huidige prijs kijken van de nieuwe instap MacBook modellen. Het instapmodel van de MacBook Air met M1 chip kost namelijk €1.129,- en de MacBook Pro €1.449,-, en dat inclusief de BTW!

Geekbench tabel overzicht kracht M1 chip

Moet ik een nieuwe MacBook met M1 kopen?

Je moet natuurlijk helemaal niks! Maar als je toch al van plan bent om een nieuwe MacBook te kopen, dan zeggen wij volmondig: ja! Wel kleeft er een kleine ‘maar’ aan. Apple heeft namelijk 2 jaar uitgetrokken voor de overstap naar de nieuwe chip. Natuurlijk zijn de eerste modellen nu al enorm uitgebreid getest en zeer stabiel bevonden.

Toch kun je er vanuit gaan dat deze eerste modellen tegen iets meer kinderziektes aanlopen dan de modellen die over twee jaar pas overgaan op de ARM chip. Twijfel je of dit jou in de weg gaat zitten of heb je andere vragen over deze zogenaamde kinderziektes? Boek dan hier een remote sessie voor advies door een van onze Apple specialisten!

Maar hoe zit het precies als je de nieuwe MacBooks wilt inzetten op grote schaal, bijvoorbeeld voor (een deel van) je organisatie? Dan adviseren we je over het algemeen nog heel even te wachten met het kopen van een nieuwe lading. Over een aantal maanden zullen de eerste kinderziektes er al middels software updates uit zijn en is de bedrijfscontinuïteit volledig gewaarborgd.

Ook ben je door even te wachten niet afhankelijk van de eerste versie van macOS Big Sur waarmee de MacBooks worden geleverd. Wil je specifiek advies over wat het beste is voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op via support@pitpro.nl of schiet een virtuele meeting in via onze support pagina.

Ga je de laptop privé gebruiken en gebruik je dus weinig professionele software? Dan kan er ook weinig misgaan met deze nieuwe modellen en kun je met een gerust hart naar de (online) winkel rennen.

Nieuwe modellen Mac's Apple M1

Hopelijk ben je er middels onze blog achtergekomen of een nieuwe MacBook Air of Pro met ARM M1 chip iets voor jou is. Twijfel je toch nog? Boek dan een afspraak via een van de links hierboven en laat je adviseren over het juiste pad. Wil je iets anders aan ons vertellen of heb je een vraag? Gebruik dan het contactformulier of mail naar support@pitpro.nl!

Lees hier ook ons tweede artikel over de nieuwe M1 MacBooks na twee maanden testen.