Skip links

Security awareness: wat is het en waarom is het belangrijk?

Stel je voor: het is een normale werkdag en je ontvangt een e-mail van je bank met de vraag om enkele gegevens te bevestigen. Zonder erbij na te denken, klik je op de link en voer je de gevraagde gegevens in. De volgende dag ontdek je dat je bedrijf is gehackt. Helaas is dit een scenario dat voor veel bedrijven werkelijkheid wordt. Het sleutelwoord hier? Security awareness.

Wat is Security awareness?

In essentie is security awareness het bewustzijn bij je medewerkers over de verschillende cyberdreigingen en de rol die zij spelen bij het beschermen van de bedrijfsinformatie. Een misverstand is vaak dat alleen de ICT-afdeling verantwoordelijk is voor cybersecurity. In werkelijkheid is elk lid van het bedrijf een potentieel doelwit, en dus ook een eerste verdedigingslinie.

Waarom is het belangrijk?

  1. Menselijke Fouten: Ondanks geavanceerde beveiligingssystemen zijn menselijke fouten vaak de zwakste schakel. Van het klikken op kwaadaardige links tot het gebruik van eenvoudig te raden wachtwoorden, een gebrek aan bewustzijn kan leiden tot grote beveiligingsincidenten.
  2. Kostenbesparing: De kosten van een cyberaanval zijn vaak veel hoger dan de investering in goede training. Denk aan directe financiële verliezen, reputatieschade en de kosten voor het herstel van de schade.
  3. Compliance: Afhankelijk van je sector zijn er mogelijk strikte regelgevingen en normen rondom databeveiliging. Training helpt te zorgen dat je bedrijf compliant blijft.

Security awareness training

Gelukkig is security awareness tegenwoordig op een grote schaal te automatiseren. Dit betekent dat je:

  • Schaalbare trainingen kunt aanbieden onafhankelijk van de bedrijfsgrootte: Of je nu een team van 10 of 1000 hebt, geautomatiseerde trainingen en simulaties kunnen gemakkelijk worden uitgerold naar je hele bedrijf.
  • Consistente updates: De cyberwereld verandert snel. Met trainingen blijft je team up-to-date met de nieuwste dreigingen en leren ze ook nieuwe vormen van fraude beter te herkennen.
  • Voortgang monitoren: Met dashboards en rapportages kun je eenvoudig de voortgang en het succes van de trainingen bijhouden. Zo weet je zeker dat de training nut heeft gehad.

Aan de slag met jouw bedrijf beter beveiligen

Dus, is jouw bedrijf klaar om de stap te zetten naar een veiligere toekomst? De investering in security awareness en geautomatiseerde trainingen is niet alleen een investering in technologie, maar ook in je mensen. Door hen de kennis en tools te geven die ze nodig hebben, bouw je aan een sterkere, veerkrachtigere organisatie.

Wacht niet tot het te laat is. Neem de controle en zorg ervoor dat je team voorbereid is op elke cyberdreiging die op hun pad komt. Hulp nodig bij het opzetten van een training of bijvoorbeeld een phishing simulatie voor jouw bedrijf? Neem contact op via info@pitpro.nl of bel naar 020-2611450.