Skip links

WWDC 2021: Apple’s nieuwe aankondigingen voor ontwikkelaars

Afgelopen maandag vond weer Apple’s World Wide Developers Conference plaats. Dit is hét moment waarop Apple nieuwe aankondigingen over bijvoorbeeld producten en software doet en alvast een voorproefje laat zien. Dit jaar waren de verwachtingen opnieuw hoog gespannen en werd er door veel Apple-fanaten toch vooral gehoopt op de aankondiging van nieuwe hardware. Ondanks alle geruchten hierover werd er helaas (nog) geen nieuwe hardware aangekondigd. Wel waren er een aantal andere interessante nieuwtjes. Daarover in dit artikel meer.

Nieuwe features in macOS 12 (Monterey)

Traditiegetrouw is ook dit jaar het nieuwe macOS weer vernoemd naar een locatie in Californië: Monterey. Een interessante nieuwe feature binnen dit besturingssysteem is de verdere verstrengeling van iPad en Mac. Met “universal control” wordt het namelijk mogelijk je iPad en Mac te besturen alsof het één systeem is via een toetsenbord en muis. Dit biedt mooie mogelijkheden voor bijvoorbeeld thuiswerkers die een iPad hebben, maar nog geen tweede scherm.

Een andere interessante aankondiging zijn nieuwe privacy functies voor mail. Zo gaat Apple het onder andere mogelijk maken om tracking pixels te blokkeren tijdens jouw mailgebruik. Hiermee biedt Apple je nog meer controle over eigen data en de verspreiding daarvan!

macOS Monterey wallpaper

Nieuwe features in iOS 15

Ook voor de iPad en iPhone zijn weer nieuwe features aangekondigd. Net als op macOS wordt het mogelijk tracking pixels te blokkeren in mail. Maar Apple heeft voor iOS nog meer privacy features in petto. Zo wordt het mogelijk om een privacy rapport op te vragen bij een applicatie en gaat Siri jouw stemopdrachten lokaal verwerken in plaats van in de cloud. Meer weten over deze nieuwe privacy features op iOS? Lees dan hier een uitgebreid artikel hierover van iCulture!

Uitbreiding dienstenpakket Apple: iCloud Plus

iCloud Plus of ook wel iCloud+ is de nieuwste dienst van Apple. Maar wat is het? Naast het gratis iCloud account wat je kunt aanmaken heb je momenteel ook al de mogelijkheid te upgraden naar uitgebreidere opslagpakketten voor je iCloud data. Deze uitbreidingen (50GB, 200GB of 2TB) gaan in de toekomst als iCloud+ door het leven.

Maar wat is er dan nieuw? Dat zijn de extra features die je krijgt bij een iCloud+ abonnement! Deze zijn opnieuw voornamelijk gericht op privacy en e-mail: veilig browsen via Private Relay, je mailadres verbergen via Hide my e-mail en mogelijkheid een eigen domein aan te maken om vanuit te mailen. Met die laatste feature ben je dus niet meer gebonden aan de @icloud.com in je account’s mailadres.

iCloud+ is onderdeel van iOS 15 en het gaat dus nog een aantal maanden duren voordat je gebruik kunt maken van deze en al bovenstaande nieuwe features. De release van iOS 15 vindt namelijk vermoedelijk ergens halverwege september plaats. Daarbij zijn niet alle functies direct bij de eerste versie van iOS 15 te gebruiken en zal de Hide my e-mail functie bijvoorbeeld pas in een latere update beschikbaar worden.

Dat was in een vogelvlucht het WWDC van maandag 7 juni. Ben je benieuwd geraakt naar de nieuwe functies of wil je gewoon graag eens een WWDC volledig bekijken? Zie dan de video hieronder!