Skip links

Netwerkbeveiliging voor bedrijven: monitoring van dataverkeer

Databeveiliging is de afgelopen jaren een hot topic op het gebied van IT. Steeds meer organisaties zijn bewust bezig met de beveiliging van hun IT-omgeving. We schreven eerder al eens  over het belang van slim account- en wachtwoordbeheer, de gevaren van het dark web, het opzetten van een gastnetwerk en hoe je veilig thuiswerkt. Deze week gaan we dieper in op de monitoring en beveiliging van je netwerk. Het is namelijk mogelijk al het in- en uitgaande dataverkeer van jouw bedrijfsnetwerk strak te monitoren en automatisch te analyseren op risico’s.

Waarom zou je dataverkeer op je bedrijfsnetwerk willen monitoren?

In de IT draait alles om voorkomen in plaats van genezen. Door middel van slimme tools proberen we altijd zo veel mogelijk risico’s te minimaliseren en daarmee de bedrijfscontinuïteit maximaal te waarborgen. Daarbij is databeveiliging en het opsporen van mogelijke datalekken met de intrede van de AVG nóg belangrijker geworden.

Het monitoren van alle in- en uitgaande datastromen die zich over jouw bedrijfsnetwerk bewegen is volgens ons een belangrijk onderdeel van het opsporen van potentiële datalekken. Hiermee krijg je namelijk inzicht in het internetgebruik van jouw medewerkers via zakelijke apparatuur.

Monitoring van netwerk in klantportaal

Maar hoe zit het dan met de privacy van medewerkers?

Geen zorgen. Bij monitoring van in- en uitgaand dataverkeer wordt alleen door algoritmes gezocht naar verdachte datastromen. Denk bijvoorbeeld aan data die verzonden of ontvangen wordt vanuit bepaalde landen of downloads via torrent websites met een hoog risico op malware. Het gaat bij data monitoring niet om de hoeveelheid tijd die een medewerker op Facebook spendeert.

Hoe monitoren jullie netwerkdata precies?

Om inzicht te krijgen in risicovol dataverkeer gebruiken we natuurlijk slimme tools. In dit specifieke geval werken we samen met een partnerorganisatie die ons apparatuur levert om het dataverkeer op te vragen en door middel van algoritmes te analyseren.

Het apparaat gebruikt lokale sensors die metadata naar een server (binnen Europa en afgeschermd en versleuteld) stuurt. Hier worden vervolgens verschillende algoritmes gedraaid en bij verdachte activiteiten wordt er een waarschuwing gegeven in het klantportaal.

Wij gebruiken de analyses die het apparaat aanbiedt om verder onderzoek te doen. Als je Managed Services klant bent van ons dan kennen we jouw bedrijf en werkwijze door en door. Wij weten dus welke risico aanmerkingen vanuit de algoritmes wel of niet van belang zijn om op te volgen. Zo heb jij er zelf helemaal geen omkijken naar!

Ben je geïnteresseerd geraakt in netwerk monitoring voor jouw bedrijf? Twijfel niet lang en neem nu contact met ons op! Of boek gewoon direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te bespreken met een van onze IT experts.