Skip links

Videobellen – welke applicatie past het beste bij mijn bedrijf?

Sinds de toespraak door Mark Rutte vorige week maandag zijn de kantoordeuren van veel Nederlandse bedrijven opnieuw op slot. Corona houdt het (bedrijfs)leven stevig in haar greep met een nieuwe lockdown als gevolg. Gelukkig zijn steeds minder organisaties afhankelijk van hun fysieke werklocatie. Hiervoor is de mogelijkheid om te videobellen een van de grootste oorzaken. Toch zorgen de verschillende videobel applicaties ook voor veel vragen onder medewerkers. Microsoft Teams, Google Meet, Zoom en Slack zijn de bekendste spelers om zakelijk te beeldbellen. Maar welke app past nou het beste binnen jouw bedrijf? Deze week nemen we de 4 bekendste communicatieplatformen onder de loep.

Meerdere iPhones met verschillende videobel software

Waarom Microsoft Teams implementeren?

Microsoft Teams is de opvolger van het populaire en bekende Skype for Business. Tegenwoordig is de Teams applicatie onderdeel van verschillende uitgebreide Office365 pakketten. Deze pakketten zijn er in allerlei soorten en maten met natuurlijk bijbehorende hoogte in prijs. Heb je al een Office365 pakket? Dan kun je eenvoudig gebruik maken van Teams met je Microsoft inlog.

Zie hier overzichtelijk uitgesplitst welke pakketten Microsoft allemaal aanbiedt voor bedrijven. Heb je hulp nodig bij het opzetten van je Teams account of wil je advies welk Office365 pakket bij jouw team past? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, een mail te sturen aan support@pitpro.nl of door te bellen naar 020-2611450.

Teams is meer dan alleen videobellen. Je configureert namelijk kanalen en groepen binnen een gedeelde werkomgeving. Dit gebeurt vaak op basis van afdeling of onderwerp. Binnen deze kanalen is het mogelijk te chatten, documenten uit te wisselen en dus te videobellen. Gezien Microsoft Teams onderdeel is van Office365, is gebruik ervan vooral voordelig als jouw bedrijf sowieso al gebruik maakt van Office applicaties (Word, Excel, Powerpoint, Outlook, OneDrive).

Overigens heeft Teams ook een gratis versie. Met een gratis account kun je tot 60 minuten gratis videobellen met max. 100 gebruikers. Daarbij kun je per gebruiker tot 2GB en per kanaal tot 10GB aan bestanden opslaan.

Wij raden Teams aan voor bedrijven die al gebruikmaken van een Microsoft-omgeving om te mailen, creëren en delen. Voor alleen videobellen is de Teams applicatie als onderdeel van Office365 eigenlijk te omvangrijk en zijn er simpelere alternatieven. Zoals Zoom.

Microsoft teams logo

Eenvoudig videobellen met Zoom

De meest straight forward optie om zakelijk te videobellen is Zoom. Zoom maakte een enorme groei door afgelopen jaar en het aandeel ging sinds de start van de coronacrisis al 6 keer over de kop. Het gebruik van Zoom is intuïtief en de applicatie is volledig gericht op het communiceren via beeld en geluid. Met de gratis versie kun je tot 40 minuten beeldbellen met max. 100 gebruikers. Ondanks dat dit korter is dan bij b.v. Microsoft Teams geniet het gebruik van Zoom in veel gevallen volgens ons toch de voorkeur.

De reden hiervoor is voornamelijk dat Zoom een volledig losstaand product is. Dit maakt het zeer eenvoudig in te passen in de hele rits aan applicaties die je waarschijnlijk al gebruikt. We raden Zoom dus vooral aan voor bedrijven die hun online werkomgeving (mail en cloud) liever niet bij één softwarepartij onder brengen en applicaties afstemmen op specifieke gebruik voorkeuren.

Hoe zit het met Zoom en privacy?

Zoom was aan het begin van de coronacrisis veelvuldig in beeld vanwege meerdere beveiligingslekken die de privacy van haar gebruikers in gevaar zou brengen. Sinds de intrede van de AVG is privacy een punt dat steeds hoger op de agenda is komen te staan bij ondernemers en Zoom’s kwetsbaarheid werd dus door veel gebruikers serieus genomen. Zoom heeft hierop gereageerd door:

  1. Meerdere security updates door te voeren.
  2. 2FA authenticatie mogelijk te maken bij inloggen.
  3. Privacy policy aangepast om de data van gebruiker’s beter te beschermen.

Momenteel is Zoom zeker niet minder veilig dan andere videocall software. Wij raden gebruik ervan dus niet af, tenzij je staatsgeheimen bespreekt tijdens je meetings. Al is het dan wellicht verstandig om überhaupt geen technologie in de buurt te hebben, zo waarschuwde de MIVD onlangs.

Logo van Zoom

Videocall applicatie Google Meet

Google Meet is de videobel applicatie van (je raadt het al) Google. Voorheen bekend onder de naam Google Hangouts. Net als bij Microsoft, is Google Meet onderdeel van een groter productiviteitspakket genaamd Google Workspace (voorheen Google G Suite). De gratis versie van Google Meet is te gebruiken door iedereen met een Google account met een maximum videobel tijd tot 60 minuten en gelimiteerd tot 250 gebruikers .

Doch voelt Google Meet minder geïntegreerd binnen de overige Google applicaties dan bij Teams en Office365 het geval is. Google Meet bevat namelijk enkel videobel functionaliteit en de Chat functie is bijvoorbeeld los te gebruiken via de url chat.google.com. Een functionaliteit die weer meer lijkt op de laatste provider op ons lijstje: Slack.

Google Meet is volgens ons goed te gebruiken voor ieder bedrijf dat al gebruik maakt van meer Google diensten voor bijvoorbeeld mail (Gmail) of cloud (Shared Drives). Je hebt namelijk een Google account nodig om de software (gratis) te gebruiken.

Google Meet logo

Videobellen via Slack

Wellicht is Slack niet de eerste waar je aan denkt voor videobellen, gezien haar imago voor intern gebruik. Slack is enorm populair binnen moderne ondernemingen en wij zouden intern ook niet meer zonder de (chat)dienst kunnen. Het structureren van gesprekken binnen zelf te bepalen kanalen is een schot in de roos gebleken. Daarbij maakt Slack het zeer gemakkelijk om intern 1-op-1 even snel te videobellen.

Gezien je Slack (bijna) altijd openstaat ben je maar 1 druk op de knop verwijderd van een videogesprek met je collega, vergelijkbaar met Whatsapp. Om in groepen te videobellen met Slack dien je een betaalde versie af te nemen. Let wel, deze optie is voornamelijk handig voor intern gebruik. Indien je videocall software zoekt om te communiceren met externe partijen, raden we Slack af. Waar Slack nog meer allemaal goed voor is? Lees het in deze vervolg blog.

Slack logo

 

Hopelijk heb je in dit artikel de informatie gevonden die je zocht. Er zijn natuurlijk nog veel meer videocall applicaties te noemen, maar we hebben ons beperkt tot de meest populaire aanbieders. Wil je meer informatie ontvangen of eens sparren over de beste implementatie voor jouw bedrijf? Neem dan nu contact met ons op.